Logo 112NOF

F-35’s uit voorzorg aan de grond gehouden

LEEUWARDEN – Opspattend gruis heeft vermoedelijk bij 3 F-35’s slijtage veroorzaakt aan de motor. Het gruis zou afkomstig zijn van een anti-sliplaag van het banenstelsel op Vliegbasis Leeuwarden. Onderzocht wordt of dit inderdaad de oorzaak is. De motorslijtage werd ontdekt tijdens standaard inspecties. Voor zover bekend is Nederland het enige F-35 vliegende land dat deze slijtage aan F-35-motoren heeft. Behalve de 3, kunnen de overige toestellen gewoon vliegen. De luchtmacht houdt de toestellen op vliegbasis Leeuwarden echter uit voorzorg aan de grond om mogelijke vervolgschade te voorkomen. De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op. Bij de F-16 is deze vorm van slijtage niet geconstateerd. Het start- en landingsstelsel verkeert overigens in goede staat van onderhoud.


Contact

Tips of vragen?
redactie112nof@gmail.com

Foto's en teksten zijn eigendom van 112 NOF tenzij anders aangegeven.


Privacy

112 Nof probeert zo respectvol mogelijk te werk te gaan wbt. het maken van foto en film. Zo worden bij auto's de kentekens weggehaald en eventuele betrokkenen onherkenbaar gemaakt. Privacy heeft bij ons dan ook de hoogste prioriteit.


Reacties via Facebook en of Messenger

Ongepaste reacties welke via de Facebook pagina, of via Messenger worden gegeven, worden direct verwijderd. Deze persoon(en) zal(zullen) zonder waarschuwing worden geblokkeerd.


Volg ons ook op:

Facebook